НОВОСТИ

ИСПИТУВАЊЕ Д-ДИМЕРИ – ЗОШТО?

Во бременоста постои поизразена склоност на крвта да се згрутчува, т.н. хиперкоагулабилна состојба. Ова е една од т.н. физиолошки, природни промени во бременоста, кои го подготвуваат организмот за крвозагубата која настанува при породувањето.

Прочитај повеќе

Ултразвучен скрининг во текот на бремноста

При следењето на бременоста, темата „скрининг“ е најчесто спомнуван термин, како од лекарите така и од пациентките.

Прочитај повеќе

Улогата на фолната киселина во текот на бременоста

Фолната киселина е одговорна за многубројни функции во нашиот организам. Значајна улога има во процесот на делба на клетките, а особено во процесите на диференцијација и на раст на ембрионалните клетки.

Прочитај повеќе

Употреба на DHA во бременост

DHA (docosahexaenoic acid) e омега-3 масна киселина која е една од примарните структурни компоненти на кората на човечкиот мозок, кожата и ретината.

Прочитај повеќе

Прееклампсија

Прееклампсијата е состојба уникатна само за бременоста кај човекот.

Прочитај повеќе

Што е Премама Дуо и за кого е наменет?

Премама Дуо е додаток во исхраната наменет за сите Вас кои планирате бременост, кои сте бремени и за Вас кои веќе го завршивте патувањето низ бременоста и уживате во прекрасните моменти поминати со новиот член на Вашето семејство.

Прочитај повеќе

Зошто DHA е толку значајна во текот на бременоста и на доењето?

Докосахексаеноичната киселина (DHA) е омега 3 масна киселина, есенцијално потребна за здравјето на нашето тело. Таа претставува градбена единица на клеточните мембрани и има многубројни улоги во нормалното функционирање на човечкиот организам.

Прочитај повеќе

Дали знаете дека примената на додаток во исхраната е подеднакво значајна при доењето како и при бременоста?

„Употреба на додатоци во исхраната кај жените: моментален статус и идни насоки“

Прочитај повеќе